Råd og vink om at bruge præsentationer


Hvis dette her havde været en præsentation, kunne den have set sådan ud:

(forklaringen kan du se nedenunder, forklaringer hører nemlig ikke med til en præsentation.)

Råd og vink om at bruge præsentationer

Punkt 1

 

 

Få elementer, Stor læselighed

Punkt 2

 

 

Passende sideantal, tilhørerkontakt

Punkt 3

 

 

Klart budskab, Tydelig struktur



For det første

Det er vigtig, når man understøtter sin fremlæggelse med en præsentation , at der ikke står for meget på hver side.

Syv elementer pr side må være maksimum, f. eks. tekst, billeder eller diagrammer, og de skal være så store, at de let kan ses bagest i lokalet. Hvis det er for meget tekst, eller det er for småt, koncentrerer tilhørerne sig om at læse på lærredet og hører ikke efter, hvad du siger. Af samme grund må teksten på den slags præsentationer kun undtagelsesvis være animeret. Du skal støtte dig til den, ikke konkurrere med den. Det er kun hovedpunkterne, der må stå på lærredet, ingen egentlige forklaringer - dem skal du levere.

For det andet

Det er vigtigere, at der kun er det nødvendige antal sider. Præsentationen skal hjælpe oplægsholderen ikke erstatte ham.

Et bombardement af præsentationssider virker fuldstændig søvndyssende, selv på en opmærksom forsamling. Der skal være så meget stof bag punkterne på en side, at man kan tale om dem et stykke tid. Man skal nå at tilbageerobre tilhørernes opmærksomhed fra lærredet og have øjenkontakt, inden man viser næste side. (Brug mellemrumstasten på tastaturet, den kan man ramme næsten uden at kigge ned. Det virker distraherende, når taleren står og fumler med musen. Det bedste er at have en kvik hjælper, som reagerer på et lille vink.)

For det tredje

Det er vigtigst, at du har gjort dig helt klart, hvad dit budskab er, hvilke underområder, det indeholder, og hvornår det bevæger sig på det redegørende, det analyserende eller det diskuterende niveau. Hvis præsentationen afspejler en klar struktur, gør det ikke spor, at den kun benytter sig af enkle grafiske virkemidler. Hvis budskabet ikke fremgår klart, er der til gengæld ingen smart tredimensional grafik, animation eller moderigtig baggrundsfarve, der kan hale et 7-tal i land. Derfor er det vigtigt, at man ikke fortaber sig i detaljer i sin præsentation, før hovedstrukturen er på plads.

Når du går i gang med vejledningen, vil du opdage, at den ikke overholder disse simple regler. Det er, fordi det er en øvelsespræsentation -- det er ikke meningen den skal vises på et lærred. I modsætning til en rigtig fremlæggelse er det redigeringen af præsentationen, der er i fokus.