Undervisningsmateriale til film
Øen i Fuglegaden
Ali Zaoua
De berusede hestes tid
El Bola - kuglen    5. - 7. kl.
Peddersen og Findus    Det kattens år       0. - 1. kl.
En som Hodder      0.- 3. kl.   samt  4. - 7. kl.
Monsters, Inc    0. - 3. kl
Drengen der ville gøre det umulige    1. - 4. kl.
Ulvepigen Tinke    2. - 5. kl.
Glasskår   4. - 7. kl.
Bedre end Beckham  8. - 0. kl.
8 mile   8. - 10. kl.
Salâm smukke  8. - 10. kl.
8 MILE
Rapperen Eminem har hovedrollen i dette ungdomsdrama, der udspiller sig i hip-hop-kulturen i Detroit. Jimmy Smith Jr. (Eminem) lever en trist tilværelse - præget af en alkoholiseret mor og hendes ondskabsfulde kæreste, kedeligt fabriksarbejde og ringe fremtidsudsigter. Men han har en gave. Han kan rappe. Ved hjælp af musikken får han afløb for sin vrede og udtrykt sin frygt og sine frustrationer. Musikken hjælper ham med at finde sig selv og en mening med tilværelsen. Problemet er bare, at han fryser, når han står på scenen og virkelig skal vise, hvad han kan.

Egnet for 8. - 10. klasse samt ungdomsuddannelserne, tilladt for børn over 11 år
Originaltitel: 8 Mile
Instruktør: Curtis Hanson
110 min., USA, 2002
Filmdistribution: United International Pictures
Videodistribution: Nordisk Vision

BEDRE END BECKHAM
Varm og humørfyldt engelsk film om fordomme, fodbold og frigørelse. Jess er 18 år og kommer fra en familie med indisk baggrund. Hendes storesøster skal snart giftes, men den slags interesserer ikke Jess. Hun vil hellere spille fodbold og drømmer om at komme til at gøre det professionelt. Hendes familie vil ikke høre tale om fodbold. De mener, det er ufeminint, og de er bange for, hvad andre vil sige. Men Jess får med hjælp fra pigen Jules plads på et kvindehold uden forældrenes vidende. Jess og Jules bliver venner - men de forelsker sig også begge i træneren Joe.

Egnet for 6. - 10. klasse, tilladt for alle
Originaltitel: Bend it like Beckham
Instruktør: Gurinder Chadha
112 min., Storbritannien, 2002 Filmdistribution: Sandrew Metronome
Videodistribution: Nordisk Vision

BOWLING FOR COLUMBINE
Kontroversiel, oscarbelønnet dokumentarfilm der stiller skarpt på amerikanerne og deres forhold til våben. Instruktøren Michael Moore stiller spørgsmålet: Er USA en nation af våbentosser, eller er de bare tosser? Hans udgangspunkt er den tragiske massakre, der fandt sted den 20. april 1999 på Columbine High School, hvor to teenagedrenge myrdede en lærer og tolv medstuderende. På denne baggrund sætter han sig for at undersøge, hvordan det kan være, at USA har så mange flere dødsfald relateret til skydevåben end andre lande. Tonen er skarp og satirisk - men emnet er særdeles alvorligt og tankevækkende.

Egnet for 9. - 10. klasse samt ungdomsuddannelserne, tilladt for børn over 11 år
Originaltitel: Bowling for Columbine
Instruktør: Michael Moore
120 min., USA, 2002
Filmdistribution: Sandrew Metronome
Videodistribution: Findes endnu ikke

DRENGEN DER VILLE GØRE DET UMULIGE
Jannik Hastrups flotte og barske tegnefilm om en dreng, der er splittet mellem bjørne- og menneskeverdenen, mellem natur og kultur. En nyfødt dreng bliver stjålet af et isbjørnepar, som opfostrer ham som deres egen. Drengens rigtige forældre er dybt ulykkelige og ønsker at få ham tilbage, så faren, der er en dygtig fanger, leder utrætteligt efter sin søn. Drengen selv ønsker dog at gøre det umulige: Han vil være en rigtig bjørn.

Egnet for 2. - 5. klasse, tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Instruktør: Jannik Hastrup
75 min., Danmark, 2003
Filmdistribution: Angel Films
Videodistribution: Findes endnu ikke

EL BOLA - KUGLEN
Ungdomsjuryens vinderfilm på Buster-festivalen 2002 er en barsk fortælling om en fars mishandling af sin søn. 12-årige Pablo bor i Madrid sammen med sin far, mor og bedstemor. Faren er en bitter og knuget mand, der især lader det gå ud over Pablo. En dag kommer der en ny elev, Alfredo, i Pablos klasse. De to drenge bliver venner, og gennem Alfredo oplever Pablo en helt anden verden: En sød og forstående familie, der forsøger at hjælpe ham.

Egnet for 5. - 7. klasse, tilladt for børn over 11 år. Filmen kan også ses af lidt større elever, evt. i forbindelse med spanskundervisning
Originaltitel: El Bola
Instruktør: Achero Manãs
88 min., Spanien, 2001
Filmdistribution: Marco Film
Videodistribution: Det Danske Filminstitut

EN SOM HODDER
Prisbelønnet dansk børnefilm efter en roman af Bjarne Reuter. Hodder er ni år gammel og bor alene med sin far, der arbejder om natten med at sætte plakater op. Moren døde, da han var tre år. Hodder, der er meget overladt til sig selv og ikke rigtig har nogle venner, tænker tit på hende. En aften får han besøg af en fe, der giver ham en mission. Han skal frelse verden - og det er ikke så lidt af en opgave for en lille dreng! En som Hodder er en indtagende og poetisk film i den klassiske danske børnefilmtradition.

Egnet for børnehaveklasse - 4. klasse, tilladt for alle
Instruktør: Henrik Ruben Genz
84 min., Danmark, 2003
Filmdistribution: Nordisk Film
Videodistribution: Nordisk Vision

DEN FABELAGTIGE AMÉLIE FRA MONTMARTRE
Finurlig og fantasifuld fransk film om (næste)kærlighed, om at ændre livet for andre og også turde ændre det for sig selv. Amélie arbejder som tjener på en café. Hun har haft en ensom og trist barndom, men har fyldt sit liv med drømme og er af en romantisk og fantasifuld natur. En dag beslutter hun sig for at gribe ind i sine medmenneskers liv for at bringe dem glæde og lykke. Den fabelagtige Amélie fra Montmartre er en særegen film, der fortæller en smuk historie med sprudlende humor og et overskud af filmisk fantasi.

Egnet for 10. klasse samt ungdomsuddannelserne, tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Originaltitel: Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
Instruktør: Jean-Pierre Jeunet
112 min., Frankrig, 2001
Filmdistribution: Camera Film
Videodistribution: Findes endnu ikke

KALD MIG BARE AKSEL
Prisvinderen ved filmfestivalen i Berlin 2003 er en varm og humoristisk dansk børnefilm om venskab og forskelligheder på godt og ondt. Aksel, der er ti år og bor med sin søster og mor, synes, at muslimer er seje og vil derfor selv være muslim. Det er efterårsferie, og Aksel regner med at skulle på ferie med sin far. Men faren er lidt for tørstig, og da moren har for travlt, bliver Aksel nødt til at tilbringe sin ferie i fritidsklubben. Klubben arrangerer Melodi Grand Prix, og Axel kommer på hold sammen med veninderne Annika og Fatima. Aksel vil meget hellere være sammen med de større drenge, men langsomt opstår et venskab mellem de tre, der styrkes, da de finder en herreløs hund, som de vælger at tage sig af. Kald mig bare Aksel formår på fornemmeste vis at binde sin historie sammen med et aktuelt emne som integration.

Egnet for 3. - 6. kl., tilladt for alle
Instruktør: Pia Bovin
75 min., Danmark, 2002
Filmdistribution: Nordisk Film Videodistribution: Nordisk Film Vision

MIDSOMMER
En dansk ungdomsgyser i international klasse. Fem unge tager til Sverige for at fejre, at eksamen er overstået - men i baghovedet på dem spøger en tragisk hændelse. Kort før eksamen begik Christians søster selvmord. Ingen ved hvorfor, men kort efter at vennerne er ankommet til den øde beliggende hytte, begynder Christian at opleve skræmmende og uforklarlige hændelser. Er det søsteren, der prøver at kontakte Christian, eller er der en helt anden forklaring.?

Egnet for 8. - 10. klasse samt ungdomsuddannelserne, tilladt for børn over 11 år
Instruktør: Carsten Myllerup
94 min., Danmark, 2003
Filmdistribution: SF Film
Videodistribution: Findes endnu ikke

MONSTERS, INC.
En vittig og original computeranimeret børnefilm, der viser verden fra en anden vinkel, end vi er vant til. I en parallelverden til vores bor monstrene. Hovedstaden hedder Monstropolis, og byen får sin energi fra indsamlede børneskrig fra vores verden. Det job bliver kun udført af de mest modige monstre. De bedste til at samle børneskrig er Sully og hans partner Mike. De er ved at slå rekorden i børneskrig - på trods af, at børn ikke længere er så nemme at skræmme som tidligere. Men en dag sker der det, som ikke må ske. Et barn forvilder sig ind i Monstropolis!

Egnet for 1. - 4. klasse, tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Originaltitel: Monsters, Inc.
Instruktør: Pete Docter
96 min., USA, 2001
Filmdistribution: SF Film
Videodistribution: SF Film

PEDDERSEN OG FINDUS: DET KATTENS ÅR
Charmerende svensk tegnefilm, bygget på Sven Nordqvists populære billedbøger. Det er en kold nytårsaftensdag, og Peddersen og hans kat Findus er på fisketur. Da en voldsom storm bryder løs, bygger de en iglo, som de kravler ind i. I læ, men ikke i sikkerhed, begynder de at fortælle historier for hinanden for ikke at falde i søvn og derved fryse ihjel. Det bliver en nat med mange minder og fortællinger. En fin og poetisk film for de mindste, der smukt formidler vigtigheden af at fortælle historier.
 
Egnet for børnehaveklasse - 1. klasse, tilladt for alle
Originaltitel: Petterson & Findus: Katten och gubbens år
Instruktør: Albert Hanan Kaminski
75 min., Sverige, 1999
Filmdistribution: SF Film
Videodistribution: SF Film

SHREK
Amerikansk computeranimeret tegnefilm der bevæger sig på mange niveauer. På en gang et klassisk og et atypisk eventyr. Shrek er en tvær trold, der bor alene i sin sump. Sådan vil han helst have det. Men en dag bliver hans hjem overrendt af eventyrfigurer. De er på flugt fra den meget onde - og meget lille - fyrst Farquaad. Shrek indgår en aftale med Farquaad om, at hvis Shrek befrier fyrstens udkårne, der holdes fanget af en drage, kan han få lov at være i fred. På sin færd får han følgeskab af et konstant knævrende æsel. Et "sandt" eventyr kan begynde. Shrek er en pragtfuld animationsfilm, et klassisk eventyr om det godes kamp mod det onde, med hjælpere og modstandere, drager og prinsesser. Et specielt filmisk udtryk med mange referencer og en ironisk holdning til genren.

Egnet for 3.-6. klasse, tilladt for alle
Originaltitel: Shrek
90 min., USA, 2001
Filmdistribution: United International Pictures
Videodistribution: Nordisk Film Vision, DBC Medier

STJERNEKIGGER
I januar 2001 udkom den danske gruppe Swan Lee's debut-cd "Enter". Året efter fik bandet hele seks nomineringer ved Danish Music Awards 2002. Det ligner umiddelbart en knastfri succeshistorie. Men forud for gennembruddet lå fire år med op- og nedture, udskiftninger af bandmedlemmer, frustrerende forsøg på at få en pladekontrakt og hårdt arbejde rundt om på landets mange små scener. Alt sammen skildres i bedste flue-på-væggen-stil i denne fine dokumentarfilm af Christina Rosendahl, der er søster til bandets sangerinde og frontfigur, Pernille Rosendahl.

Egnet for 8.-10. klasse samt ungdomsuddannelserne, tilladt for alle
Instruktør: Christina Rosendahl
72 min., Danmark, 2002
Filmdistribution: Tju Bang Film ApS
Videodistribution: Det Danske Filminstitut

ULVEPIGEN TINKE
Dansk børnefilm, bygget på Cecil Bødkers roman 'Hungerbarnet'. Året er 1850. Drengen Larus vogter køer, da han pludselig står over for en meget snavset og sulten pige. Hun siger ikke noget, er sky og virker vild, men da Larus giver hende mad og forsigtigt tager sig af hende, opstår et venskab. Pigen hedder Tinke, og hun har levet i naturen, siden hendes forældre døde. Larus tager hende med til den gård, hvor han tjener. Men Tinke er en stærk og bestemt lille pige, og hun har ikke nemt ved at indordne sig.

Egnet for 2. - 5. klasse, tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år
Instruktør: Morten Køhlert
92 min., Danmark, 2002
Filmdistribution: Sandrew Metronome
Videodistribution: Nordisk Vision